45 anys educant, recolzen l’inici d’un nou curs escolta.

foto-raco-oct15Després de l’estiu, els escoltes ens tornem a posar en marxa. Hem encetat un altre curs, que de ben segur ens deparà grans aventures.

Primer de tot ens agradaria destacar la tasca que els caps duran a terme dins els caus. Els seu esforç gratuït i la dedicació incondicional, donarà el caràcter humà i proper a l’acompanyament que aquests faran als infants i joves que participaran de les activitats dels agrupaments.

L’escoltisme, s’ofereix com a una opció educativa durant el temps de lleure, ens volem distingir com un complement més del creixement dels nens i nenes, un complement a l’educació que suposen les famílies, les escoles, … Utilitzant diferents eines com el joc, la natura, manualitats, descobertes,… aquests joves, adquiriran acompanyats dels caps, tot un seguit de valors, destreses, coneixements, … que permetin desenvolupar aspectes de la persona com l’autonomia personal per ser vàlids i decidits, conviure amb els demés, a ser crítics i actius socialment, … amb un llarg etcètera de qualitats que l’escoltisme conté.

Per fer tot això, treballem en consonància amb una metodologia, que prové de molts anys enrere, i que ha estat capaç d’evolucionar i adaptar-se als canvis produïts en la societat. Molts aspectes d’aquest mètode, han estat portats a les aules de les escoles: el consens, la participació del nen/a o jove per a què sigui el vertader protagonista, el treball en petit grup, els projectes, …. D’igual, manera, no podem quedar estàtics ni tancats dins nosaltres mateixos, i saber evolucionar metodològicament, com així es fa.

Tenint clar totes aquestes premisses, Escoltes de Menorca vol mostrar-se com una entitat que va més enllà del simple fet del respecte cap al territori i tot el medi natural, volem mostrar-nos també com a una opció educativa en el lleure i un moviment implicat socialment, preocupat per intervenir en deixar el món una mica millor de com l’hem trobat.

Aquest nou curs, destacaran totes les activitats que realitzaran els agrupaments als seus corresponents pobles, però a més a més, a nivell associatiu, podem destacar importants actes i projectes com:

– El repartiment de la Llum de la Pau de Betlem, que correrà a càrrec de l’A.E. Sta. Eulàlia d’Alaior, el proper dia 19 de desembre. Aquest acte consisteix en repartir a tots als assistents la llum que els escoltes d’Àustria van a cercar a la cova de Betlem, i mitjançant MSC, es reparteix a nivell nacional, portant-la nosaltres a la nostra illa. Aquesta Llum, simbolitza la pau i la fraternitat entre els homes. Llavors, la missió dels agrupaments, és repartir-la arreu de Menorca en diferents actes a les seves parròquies corresponents i fins i tot, en visites a cases particulars i altres centres (hospitals, geriàtrics,…).
– Diada del Pensament: és una jornada, en que els escoltes aprofitem per reflexionar sobre un tema d’interès, i que els darrers anys hem obert a la població. Aquest acte es farà el mes de febrer. La Diada del Pensament commemora el naixement del fundador de l’escoltisme, sir Robert Baden Powell.
– Diada de Sant Jordi, el nostre patró: cada any, la setmana de la festivitat de Sant Jordi, el mes d’abril, els escoltes menorquins, ens reunim tots per gaudir d’una acampada durant el cap de setmana, compartint jocs, aventures, cançons, descobertes, …
– Iniciació d’una campanya de captació de SIMPATITZANTS: Amb la voluntat d’apropar-nos a la societat menorquina, i a la vegada de trobar el recolzament necessari pel manteniment de la nostra entitat, posarem en marxa un carnet de simpatitzant, que oferirà la possibilitat d’estar en contacte amb el moviment i de gaudir de certes avantatges, a canvi d’una aportació molt preuada per a nosaltres.
– Aquest curs també, i de manera molt especial, es celebrarà un congrés associatiu que anomenarem ÀURICA, els dies 12 i 13 de març. En aquest acte, es pretén impulsar el moviment, donant-li la direcció desitjada per tots els responsables membres de l’associació. Serà a partir d’un anàlisis previ, que durant el congrés es treballarà per extreure les línies que marcaran el nostre futur.
– Seguirem apropant-nos a altres entitats, intentant ser part de la xarxa d’associacions que hi ha a Menorca i que tan bona feina fan. Aquests apropaments van des d’actuacions puntuals d’ajuda en accions concretes, fins a apropaments de col·laboració de forma més estreta.

Són molts els objectius que es persegueixen en aquest curs, impossibles d’assolir sense l’ajuda de tants i tants voluntaris. I tot, encaminat cap als infants i joves, en els que creiem, perquè són el futur de la nostra societat.

Escoltes de Menorca, ja fa molts anys que aporta el seu treball dins aquesta illa, de fet, com a associació, aquest pròxim any 2016 farà el seu 45è aniversari. I això és possible gràcies a tota aquella gent que d’alguna manera, ha aportat el seu granet d’arena a l’associació, als agrupaments, a tots els infants que participen dels caus, d’una ruta, dels campaments, de les cançons… sempre presents i actius dins la societat, reivindicant injustícies, protegint el nostre entorn, ajudant als demés… I quantes coses més estan per venir! Estem segurs d’això, perquè com diem els escoltes: Sempre apunt!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *