Escolstisme què, perquè, com

Publicat al Diari Menorca dia 27 Setembre 2014

Els agrupaments escoltes menorquins, estan a les portes de començar un nou curs. Però sabeu que és un agrupament escolta? Sabeu que s’hi fa i amb quina finalitat? Escoltes de Menorca, periòdicament, mitjançant aquest espai, s’apropa a la societat menorquina, i en aquesta ocasió ens agradaria poder-vos explicar una mica què és açò de l’escoltisme.

La millor manera d’explicar-ho és des de la vivència, per açò aquesta vegada comptem amb la inestimable col·laboració de na Roser Maria Coll, que actualment participa de les activitats de l’agrupament escolta St. Bartomeu de Ferreries, i que aquest estiu ha gaudit d’un campament internacional de pioners i caravel·les a Mallorca, el PIOCAM. Amb aquesta experiència i amb la dels anys viscuts a dins el seu agrupament, ens explica la seva interessant visió del que és un escolta, tota una experiència de vida. Esperem us agradi i que la vostra curiositat no quedi a les lletres d’aquest article, animeu-vos a descobrir l’escoltisme i apropeu-vos als agrupaments que hi ha arreu de l’illa.

“ESCOLTISME: QUÈ, PER QUÈ, COM

El fundador de l’escoltisme, Robert Baden Powell va dir: “No et conformis amb el què. Aconsegueix saber el per què i el com”.

Tot va començar un dia de setembre a les portes del cau, on entrava per primera vegada: un lloc que seguiria setmana rere setmana dins la meva vida durant cinc anys.

Amb els Llops/Daines, els escoltes més petits, vam emprendre un camí de valors. A través del joc vam aprendre a divertir-nos, a respectar la natura i l’ambient que ens envolta, a preparar celebracions i pregàries, a perdre la vergonya a les vetllades, a agafar confiança entre uns i altres… No et conformis amb el què.

Dins els Ràngers/Guies, que a Ferreries són els escoltes de tercer any, ja vam entendre que no tot quedava en un joc. Ens anàvem fent grans i començàvem a comprendre que els jocs eren activitats amb un missatge al darrere per treballar la llei escolta i els tres eixos del nostre moviment: fe, educació i país. Aconsegueix saber el per què…

En els Pioners/Caravel·les, en el cinquè any de la meva carrera escolta, he descobert el per què de ser-ho: veus que ja no ets dels més petits; que el fet de que siguis un escolta no vol dir que estiguis dins un joc per guanyar o perdre, o per passar de nivell; que t’estàs fent gran, que has madurat com a persona.

L’estiu ha passat molt ràpidament, amb moltes activitats, com ara anar la platja, trobades amb amics i família, acampades, festes… I han estat uns mesos dels més especials ja que, amb els escoltes de Ferreries i de Maó, vam participar a un campament internacional a Mallorca, el PIOCAM. Durant els dies compartits amb gent de diferents llocs hem intercanviat pensaments, paisatges, rialles, cançons, molt bones experiències i —que no hi falti!— els números de telèfon. No és fàcil viure experiències d’aquest estil cada any, però no perdem l’esperança de poder-nos retrobar amb els nous amics que hem fet.

Són aquestes vivències les que em motiven a continuar dins l’escoltisme i a aplicar els seus valors a fora, en la vida quotidiana. …i el com.

“No et conformis amb el què. Aconsegueix saber el per què i el com.”

Roser Maria Coll
Caravel·la de l’A.E. Sant Bartomeu, Ferreries”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *